sâmbătă, 19 martie 2011

Acidoza metabolica


Acidoza metabolica este un dezechilibru al pH-ului in care organismul a acumulat prea mult acid si nu are suficient bicarbonat pentru a neutraliza in mod eficient efectele acidului.

Cauze
Acidoza metabolica apare atunci cand organismul are mai mult acid decat baza in el. Farmacistii folosesc termenul pH pentru a descrie modul in care se afla o substanta de baza. Bazat pe o scara de la 14, un pH de 7.0 este neutru. Un pH-ul de mai jos 7.0 este un acid; cu cat este mai mic numarul, cu atat este mai puternic acidul. Un pH-ul de mai sus 7.0 este o baza, cu cat este mai mare numarul, cu atat este mai puternica de baza.

Diagnostic
Acidoza metabolica este suspectata pe baza simptomelor, dar este, de obicei, confirmata prin teste de laborator, pe probe de sange si urina. Sangele cu pH-ul mai jos 7.35 confirma conditia. Nivelurile componentelor sanguine, inclusiv de potasiu, glucoza, cetone, sau acid lactic, pot fi, de asemenea, peste normal. Nivelul de bicarbonat in sange va fi redus, de obicei, mai putin de 22 mEq / L. Urina pH-ul poate sa scada sub 4,5 in acidoza metabolica.

Tratament
Tratamentul se concentreaza in primul rand pe corectarea dezechilibrului de acid. De obicei, bicarbonatul de sodiu si fluide vor fi injectate in sange printr-o vena. O linie intravenoasa poate sa fi inceput deja sa administreze lichide si pentru a permite injectarea rapida a altor medicamente care pot fi necesare. Daca pacientul este diabetic, insulina poate fi administrata. Medicamentele pentru reglarea tensiunii arteriale sau a ritmulului cardiac, pentru a preveni crizele, sau pentru a controla greturile si varsaturile ar putea fi date. Semnelor vitale cum ar fi pulsul, respiratia, tensiunea arteriala, temperatura corpului, vor fi monitorizate. Cauza principala de acidoza metabolica, de asemenea, trebuie să fie diagnosticata si corectata.

Simptome
Este un acid natural produs de degradarea grasimilor si a altor procese din organism, insa, in anumite conditii, organismul nu are suficient bicarbonat, un neutralizator acid, pentru a echilibra acizi produsi. Aceasta se poate intampla atunci cand organismul foloseste grasimile pentru energie in loc de carbohidrati. Conditiile in care acidoza metabolica poate sa apara include: alcoolism cronic, malnutritie, si cetoacidoza diabetica.
Tulburarea poate fi, de asemenea, un simptom de o alta boala cum ar fi insuficienta renala, insuficienta hepatica, sau diareea severa. Acumularea de acid lactic in sange din cauza conditiilor, cum ar fi insuficienta cardiaca, soc, sau cancer, induce acidoza metabolica.
Unele otraviri si supradoze (aspirina, metanol sau etilen glicol) produc, de asemenea, simptome de acidoza metabolica. In cazurile usoare de acidoza metabolica, simptomele includ dureri de cap, lipsa de energie, si somnolenta. Respiratia poate deveni rapida si superficiala. Greata, varsaturi, diaree, deshidratare, pierderea poftei de mancare sunt, de asemenea, asociate cu acidoza metabolica.

Pacientii diabetici cu simptome de acidoza metabolica pot avea, de asemenea, impresia ca le miroase respiratia a fructe. Pacientul poate pierde constiinta sau deveni dezorientat. Cazurile severe pot produce coma si moarte.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu