sâmbătă, 19 martie 2011

Accident vascular cerebral


Un accident vascular cerebral este o intrerupere a alimentarii cu sange a unei parti a creierului. Un accident cerebral este uneori numit “atac cerebral”.

Cauze
Un accident vascular are loc atunci cand fluxul de sange dintr-o parte a creierului este interupt din cauza unui vas de sange din creier care este blocat. In cazul in care fluxul este oprit pentru mai mult decat cateva secunde creierul nu mai poate obtine sange si oxigen. Celulele creierului pot muri astfel, cauzand daune permanente.
Exista doua tipuri majore de accidente vasculare; accident vascular ischemic si accident vascular cerebral hemoragic.
Accidental vascular cerebral ischemic apare atunci cand unul din vasele de sange care furnizeaza sange la nivelul creierului este blocat de un cheag de sange.
Accidentele cerebrale ischemice pot fi cauzate si de cheaguri de sange care se formeaza in inima, sau de disectie carotidiana, sau o ruptura in mucoasa arterei carotid.
Accidental cerebral vascular hemoragic apare atunci cand un vas de sange dintr-o parte a creierului devine slab si sunt provocate scurgeri in creier. Unii oameni au fisuri in vasele de sange din creier. Acest rupturi provoaca daune ale creierului.

Factori de risc pentru accidentele vasculare sunt; hipertensiune arteriala, diabet, istoric familial medical cu accidente vasculare, boala cardiaca, colesterolul ridicat si inaintarea in varsta.
Barbatii prezinta accidente vasculare mult mai des decat femeile. Cu toate acestea femeile au un risc de aparitie a accidentului vascular in timpul sarcinii si in saptamanile imediat urmatoare dupa nastere.

Utilizarea de alcool, tulburarile hemoragice, cocaina si stresul formeaza o alta grupa de factori pentru aparitia accidentului vascular.

Diagnostic
Pentru stabilirea diagnosticului ar trebui sa fie efectuat un examen neurologic.
Medicul ar trebui sa va verifice daca aveti problem cu vederea, miscare, senzatie, reflexe, intelegere si vorbit. Trebuie sa fie evaluate tensiunea arteriala.
O tomografie este adesea facuta dupa un accident vascular cerebral. Imediat dupa aceea poate fi facut un RMN.
Va poate fi facuta: angiografie, analize de sange complete, electrocardiograma si examinarea lichidului cefalorahidian

Tratament
Tratamentul depinde de severitatea si cauza accidentului. O internare in spital este necesara pentru majoritatea persoanelor care au suferit un accident vascular cerebral.
Terapia trombolitica poate fi utilizata in cazul in care accidental este cauzat de un cheag de sange. Daca acesta este produs de o sangerare, mai degraba vor fi administrate anticoagulante.
Vor fi necesare si alte medicamente pentru a trata celelalte boli, de exemplu hipertensiunea arteriala. Analgezicele vor fi date pentru a controla durerea de cap.
Este necesara o interventie pentru accidentul cerebral hemoragic, pentru a elimina sangele din jurul creierului si pentru a repara vasele de sange deteriorate. Poate fi necesara chirurgia pe artera carotida.
Vor fi efectuate si diverse terapii recuperatorii: ocupationala, logopedie, terapie de inghitire etc.

Simptome
Simptomele de accident vascular depind de ce parte a creierului este deteriorata. Uneori o persoana poate nici macar sa nu stie ca a avut un accident vascular cerebral.
Simptomele se dezvolta de obicei brusc si fara avertismente, sau poat aparea din cand in cand. De obicei sunt severe in cazul primului accident.
Poate sa apara o durere de cap, mai ales daca este cauzat de o sangerare la nivelul creierului. Durerile de cap debuteaza brusc si pot fi severe, apar atunci cand persoana sta in pat, trezesc din somn, se inrautatesc la schimbarea pozitiei.
Simptomele pot include: slabiciune musculara la fata, brate si picioare, amorteala sau furnicaturi, probleme in a vorbi sau a intelege alte persoane cu care se vorbeste, probleme cu vederea, pierderea totala a vederii, modificari care afecteaza senzatiile, modificari ale auzului, schimbari in starea de vigilenta, personalitate, stare de spirit sau emotii, confuzie sa pierderea memoriei, dificultati de inghitire, modificari ale gustului, modificari ale auzului, schimbare in starea de vigilenta, confuzie sau pierderea memoriei, modificarea gustului, dificultate de a scrie sau citi, pierderea reperelor spatio temporal, pierderea echilibrului, probleme de mers pe jos, ameteli, lipsa controlului asupra vezicii urinare sau a intestinelor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu