marți, 15 martie 2011

Abces dentar

Abcesul dentar reprezinta formarea unei pungi de puroi in interiorul dintelui sau al gingiei, cu posibilitatea de extindere la nivelul cavitatii bucale, fetei, maxilarului sau amigdalelor. Acest tip de infectie are o frecventa mare in randul persoanelor cu o igiena dentara precara.
Abcesul dentar apare ca urmare a infectiilor bacteriene. Tratate necorespunzator sau, dimpotriva, lasate netratate, acestea pot duce la extinderea bacteriilor la nivelul gingiei, a obrajilor, amigdalelor, sub limba, si chiar la nivelul maxilarului si a oaselor faciale. Astfel, in momentul in care tesuturile devin inflamate, abcesul dentar provoaca o senzatie dureroasa intensa.
In ceea ce priveste dezvoltarea pungii cu puroi, aceasta isi va mari progresiv volumul pana in momentul in care fie se sparge, fie este drenat (in mod natural sau cu prin interventia medicului specialist). De asemenea, exista situatii in care manifestarea abcesului dentar devine atat de severa, incat aceasta poate duce la obstructionarea cailor respiratorii, precum si la aparitia unei stari generale de sanatate precara, stari de voma si varsaturi, febra, frisoane si transpiratie excesiva.

Cauze
De cele mai multe ori abcesul dentar este cauzat de cresterea si dezvoltarea unor bacterii in interiorul cariilor sau de leziuni existente la nivelul tesuturilor moi sau a structurii osoase de la nivelul fetei si a gatului. Totodata, infectiile aparute la nivelul dintilor, care nu sunt tratate corespunzator pot duce la aparitia abcesului dentar. Deasemenea igiena orala precara, precum perierea neingrijita sau rara a dintilor are drept rezultat aparitia cariilor, care favorizeaza la randul lor, aparitia infectiilor bacteriene. Astfel, intr-un interval scurt de timp infectiile bacteriene se vor extinde spre gingie si tesuturile adiacente luand forma abceselor dentare dureroase.

Tratament
In momentul in care va prezentati la medicul stomatolog acesta va stabili natura abcesului, alaturi de gravitatea acestei conditii medicale prin examinarea cavitatii bucale, sau cu ajutorul unei radiografii cu raze X. Aceasta din urma metoda este utilizata pentru diagnosticarea abceselor de dimensiuni mici localizate in profunzime, la nivelul alveolei dentare sau a radacinei.
In cazul manifestarilor severe ale abcesului dentar, medicul stomatolog va efectua o mica incizie pentru a permite drenarea puroiului acumulat. Deasemenea acesta va prescrie un tratament pe baza de analgezice (medicamente antiinflamatorii nesteroidiene) sau antibiotice pentru combaterea infectiei. Daca infectia bacteriana s-a extins la nivelul gatului, abcesul va trebui drenat, de cele mai multe ori, printr-o interventie cu un grad de complexitate mai ridicat, in sala de operatii, sub anestezie locala.
Ca in cazul oricarei alte conditii medicale, tratarea eficienta a abcesului dentar necesita efectuarea mai multor vizite la medicul specialist, alaturi de urmarea indeaproape a indicatiilor oferite de stomatologul dumneavoastra.

Prevenire
Prevenirea abcesului dentar joaca un rol extrem de important in mentinerea sanatatii dentare a fiecarei persoane. Astfel, periajul atent al dintilor, alaturi de folosirea atei dentare si vizitele de rutina la medicul stomatolog reprezinta pasi importanti in prevenirea si tratarea timpurie a cariilor dentare. Pasii pe care trebuie sa ii urmati in acest sens sunt acestia:
- periati dintii si curatati-i cu ajutorul atei dentare dupa fiecare masa si seara inainte de culcare;
- efectuati vizite regulate la medicul stomatolog in vederea diagnosticarii timpurii a oricarei afectiune la nivelul dintilor si a gingiei. In acest fel, cariile vor putea fi prevenite cu succes si implicit, aparitia abceselor dentare va putea sa fie tinuta sub control;
- evitati consumul excesiv de alcool si fumatul.

Simptome
In mod normal simptomele abcesului dentar includ manifestari precum:
- durere, umflare si inrosirea zonei afectate, a cavitatii bucale si a fetei;
- stari de voma si varsaturi;
- febra;
- frisoane;
- diaree;
- carii;
- infectii ale gingiei;
- inflamarea cavitatii bucale;
- sensibilitate la atingere;
- acumulare de puroi la nivelul zonei afectate si a tesuturilor adiacente;
- dificultati de inghitire si in ceea ce priveste inchiderea si deschiderea gurii.

In cazul in care va confruntati cu aparitia acestor simptome este recomandat sa va adresati medicului dumneavoastra stomatolog, sau personalului medical de specialitate (de cele mai multe ori mergand la urgente). Acest lucru este cu atat mai necesar in cazul persoanelor la care simptomatologia tinde sa se acutizeze, caz in care acestea vor prezenta senzatii dureroase insuportabile, dificultati respiratorii si de inghitire.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu